Hur man spårar sömn på Apple Watch

sleep tracking with apple watch

Känner du dig ofta trött även efter en hel natts sömn? Är du nyfiken på dina sömnmönster och vill förbättra din sömnkvalitet? Då behöver du inte leta längre än till din pålitliga Apple Watch! Med sin avancerade teknik kan Apple Watch hjälpa dig att hålla koll på din sömn och ge dig insikter om din sömndata. I den här guiden tar vi dig igenom allt du behöver veta om hur du spårar din sömn med en Apple Watch.


I början av 2025 när Apple lanserade sin första iWatch erbjöds det faktiskt ingen sömnmätning. Det var inte först när alla de andra märkena såsom Samsung Watch, Garmin och Fitbit började konkurrera ut Apple på den banan, tänkte de om. Och 2020 kom funktionen först till Apple Watch med den nya watchOS 7, fast då även i en mycket mer primitiv form än konkurrenternas. 


Men ända sedan watchOS 9 släpptes tillsammans med iOS 16 kan man få en mycket bättre och mer omfattande sömnspårning. Den nya uppdateringen innehåller nu mer och fler insights såsom sömnstadier uppdelade i vaket tillstånd, tid i REM sömn, kärn sömn och djupsömn. 


Kan man spåra sömn med alla Apple Watch modeller?

För att du ska kunna mäta din sömn behöver du ett av följande modeller: 

  • Apple Watch Series 4
  • Apple Watch Series 5
  • Apple Watch Series 6
  • Apple Watch Series 7
  • Apple Watch Series 8
  • Apple Watch SE (2020)
  • Apple Watch SE (2022)
  • Apple Watch Ultra

Som sagt så behöver du Apple Watch ha watchOS 9 för att du ska ha tillgång till alla de grymma funktionerna Apple har i sin Apple Watch. Apple Watch Serie 3 erbjuder också till viss del sömnspårning men inte på samma nivå och då den modellen inte är kompatibel med OS 9 så behöver du ha minst Apple Watch Series 4. 

Hur spårar jag min sömn med Apple Watch 

För att  kunna spåra din sömn på din Apple Watch behöver du sätta klockan i sömnfokus eller skapa sömnschema. Inne i appen “Sleep” på din Apple Watch kan du skapa dina sömnschema. 

Apple Watch spårar din sömn baserat på sömnschema du har skapat men man kan också slå på sömfokus manuellt. Du behöver dock spåra din sömn under minst 4 timmar per natt för att få ut något sömndata. 

Du kan också enkelt skapa flera olika schema, till exempel ett för vardag och en för helg. 


Vad kan jag ställa in i sömnschema

För varje schema du skapar kan du ställa in ett sömnmål. Detta är hur många timmars sömn du vill uppnå och sedan kan de se om du faktiskt uppnår de timmar du har planerat. 

Ställ även in vilken tid du vill gå och lägga dig och sedan få en notis om att det är dags att gå att sova. Du ställer även samtidigt in här vilken tid du vill vakna och Apple Watch kommer sedan att försöka väcka dig med ett ljud och vibration när det är dags att vakna.  


När du har aktiverat sömnfokus kommer alla andra appar och notiser att begränsas så att du inte blir störd. 


För att ställa in ditt sömnschema följ dessa steg på din Apple Watch: 

  1. Öppna appen Sova på din Apple Watch 
  2. Följ instruktionerna som visas på skärmen och ställ in sömn mål, läggdags och väckning. 

Har du ställt in ditt sömnchema behöver du inte göra något annat förutom att ha din Apple Watch på dig. Sleep mode kommer automatiskt igång och inga starka skärmar kommer att störa dig. Glöm bara inte att du även har tillräckligt med batteri. 


Andningsfrekvens

Medan du sover och du har sömn fokus igång och din Apple Watch samlar in data om din sömn kommer din klocka även att hålla koll på din andningsfrekvens. Detta kan vara ett väldigt bra sätt att hålla koll på din allmänna hälsotillstånd. Många vet till exempel inte om att de lider av sömnapné och att det är det som stör deras sömn och de inte känner sig utvilade. 


För att hitta ditt andningsfekvens gör följande: 

  1. Öppna appen Hälsa op din iPhone och bläddra ner till fliken Andning. 
  2. Tryck på Andningsfrekvens och sedan på visa mer andningsfrekvensdata. 

Denna funktion är inte avsedd för medicinsk användning. 



Att följa din sömn med Apple Watch kan hjälpa dig att förstå dina sömnmönster och förbättra din övergripande sömnkvalitet. Genom att följa de steg som beskrivs ovan kan du komma igång med din resa mot bättre sömn. Kom ihåg att fortsätta bära din Apple Watch i sängen, analysera dina sömndata och göra nödvändiga ändringar i din sömnrutin för att se positiva resultat. Det är dags att säga adjö till rastlösa nätter och hej till en god natts sömn!


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.