Guide: Universalarmband till smartklockor

Guide: Universal straps for Smartwatch

Oavsett om du har en smartklocka eller en vanlig analog klocka vet du hur viktigt det är att byta ut armbandet då och då. Utbytbara armband är en funktion som de flesta modeller erbjuder och som kan hjälpa dig att anpassa klockan utifrån aktivitet, händelse eller stil. Det är också en nödvändig funktion om klockarmbandet går sönder eller blir slitet, och gör att du inte behöver byta ut hela klockan.

Så om du behöver ett nytt klockarmband, vad gör du då? Det första logiska steget är förmodligen att kolla upp tillverkaren och se om de erbjuder ersättningsarmband. Det är ett smart val, men det kan ofta vara dyrt, och ibland slutar tillverkarna att sälja tillbehör till äldre modeller för att ge plats åt de senaste. Du kan också ta din smartklocka till en juvelerare eller urmakare, där en expert kan hjälpa dig vidare, men det kan också vara både dyrt och tidskrävande. När allt kommer omkring är det bara ett klockarmband - hur svårt kan det vara att hitta en lämplig ersättning?

Vad de flesta kanske inte vet är att många smartklockor använder universalarmband som följer industristandarder och fästtyper som går tillbaka till deras analoga begynnelse. Dessa typer av armband kallas snabbkopplingsarmband, uppkallade efter den lilla fjäderbelastade stiftet som du trycker tillbaka när du fäster armbandet på klockan. Dessa snabbkopplingsarmband finns i standardiserade storlekar, vanligtvis från 20 mm till 26 mm i bredd, vilket innebär att om din smartklocka använder ett av dessa, så kan du byta ut ditt klockarmband mot vilket annat armband som helst med samma mått och fäste på marknaden.

Vi tycker att det här är ganska bra, och det är därför vi har skapat det största utbudet av universella klockarmband som du kan hitta någonstans på internet, men innan du handlar finns det några saker du behöver veta och ta hänsyn till.

Använder min smartklocka ett universalarmband?

Av uppenbara skäl är detta den viktigaste frågan du behöver besvara innan du går vidare. Tyvärr finns det inget snabbt och enkelt svar, och det beror på vilken modell och vilket märke av smartklocka du använder. Med det sagt finns det några tumregler:

  • Om du har en Apple Watch bör du inte köpa ett universalarmband. Apple använder sin egen fästmekanism, och du måste därför köpa ett speciellt utformat Apple Watch-armband.
  • När det gäller större märken gäller detta även Fitbit och Suunto, vars klockor också har sina egna unika fästen.
  • När det gäller andra populära märken sticker Garmin och Samsung ut eftersom vissa av deras modeller använder snabbkopplingsband, medan andra har speciella fästen. När det gäller Garmin, som för att öka förvirringen, kallas deras patenterade fästmekanism QuickFit, och är inte universell.

För att uttrycka det enkelt: om din smartklocka använder ett snabbfäste kan du använda universalarmband så länge du väljer rätt bredd.

Hur vet jag vilket klockarmband jag behöver?

Även om du kanske är upptagen med roligare saker när du köper ditt nya klockarmband, som färg, material och stil, är det av yttersta vikt att du köper ett som passar din smartklocka. Det kan tyckas självklart, men det kan också vara ett lätt misstag att göra, särskilt om du inte är säker på vilken klocka du har, eller om du har en från en mindre tillverkare som inte har en egen dedikerad sida.

Därför har vi tre smarta tips för att säkerställa vilken storlek på klockarmband du ska använda till din smartklocka.

Tips 1: Kontrollera informationen om din modell

Oavsett om det är inställningarna på själva klockan, baksidan av kartongen, internet eller appen som ansluter till din klocka, är det ofta det mest tillförlitliga sättet att ta reda på vilken bandbredd din smartklocka använder.

Tips 2: Mät ditt gamla klockarmband

Det här kanske också verkar självklart, men de flesta bra tips är ofta det. Ditt nuvarande armband, som kanske är trasigt eller som du vill byta ut av någon anledning, har en bredd som matchar din klocka - så varför inte mäta det och använda det som referens?

Så här mäter du bredden på ditt klockarmband:

  • Ta bort armbandet från klockan
  • Lägg den platt på en yta
  • Använd en linjal eller ett måttband för att mäta bredden där armbandet ansluter till klockans boett
  • För noggrannhet, se till att mäta i millimeter

Tips 3: Mät själva klockan

Om du har tappat bort eller kastat bort ditt klockarmband, eller om du av någon anledning inte kan mäta det, kan du alltid göra tvärtom mot steget ovan och mäta fästklackarna på själva klockan. Om du väljer att följa detta tips, kom ihåg att noggrannhet är av yttersta vikt och att vad som gör att ett klockarmband passar perfekt och vad som gör det oanvändbart för din klocka handlar om millimeter. Om du råkar ha ett skjutmått liggande är det här ett perfekt tillfälle att ta fram det.

Så här mäter du på själva remmen:

  • Leta reda på fästöglorna på din klocka
  • Använd en linjal (eller ett skjutmått) för att mäta mellan fästklackarna
  • Mät i millimeter för noggrannhetens skull
  • Måttet mellan de två fästena är bredden på det armband du behöver

20 mm Klockarmband

20 mm universella klockarmband är de minsta bland de mer populära och mest använda bredderna från tillverkare, och kompatibla alternativ kan hittas i en mängd olika serier. Du kan t.ex. hitta dem för stora märken som Garmin och Polar, till mindre som Amazfit och TicWatch.

Exempel på populära modeller som använder 20 mm universalarmband:

  • Polar Pacer
  • Garmin Forerunner 245
  • Amazfit GTS 3
  • TicWatch E3

Vårt urval av universella 20mm klockarmband.

22mm Klockarmband

22 mm universella klockarmband är ungefär lika vanliga som 20 mm varianten, och tillsammans sätter de riktmärket för universella smartklockarmband. Detta innebär att om du har en smartklocka som använder snabbkopplingsarmband är det troligtvis antingen 20mm eller 22mm. Dessa alternativ finns för en mängd olika serier från allt från Samsung till Huawei och Garmin.

Exempel på populära modeller som använder 22mm universalarmband:

  • Garmin Venu 2
  • Amazfit GTR 3
  • Huawei Watch 3 Pro
  • Samsung Galaxy Watch 3 (45mm)

Vårt urval av universella 22mm klockarmband.

24mm Klockarmband

24mm universella klockarmband är mer sällsynta än både 20mm och 22mm men används fortfarande av vissa märken och tillverkare. Detta är också det mått där överlappningen med analoga klockor oftast börjar eftersom 24mm-måttet oftare används med den icke-smarta varianten av klockor.

Exempel på populära modeller som använder 24 mm universalarmband:

  • Suunto 9
  • TicWatch Pro 5

Vårt urval av universella 24mm klockarmband.

26mm Klockarmband

Slutligen har vi 26mm universella klockarmband som inte alls är särskilt vanliga för smartklockor, men som å andra sidan är mycket vanliga för analoga klockor. Den breda storleken är bekväm och pålitlig mot handleden.

Vårt urval av universella 26mm klockarmband.

Alternativa storlekar

  • 12 mm
  • 14 mm
  • 16 mm
  • 17 mm
  • 18 mm (används på mindre smartklockor från olika märken, inklusive Garmin, Xiaomi, Huawei och Withings).
  • 19mm (populär bland vissa mindre varumärken som Haylou, Letscom, Willful och Umidigi).

VANLIGA FRÅGOR

Använder alla smartklockor quick release armband?

Inte alla smartklockor använder snabbkopplingsband. Även om många moderna smartklockor erbjuder denna praktiska funktion, använder vissa modeller fortfarande traditionella stiftsystem eller egenutvecklade banddesigner. Tillgången till snabbkopplingsarmband beror ofta på smartklockans märke, modell och prispunkt.

Kan jag använda ett universellt smartklockarmband till min vanliga klocka?

Generellt sett kan du använda ett universellt smartklockarmband på en vanlig klocka om flikarnas bredd matchar. Se dock till att det är kompatibelt med din klockas örondesign och typ av fjäderbygel. Även om det är möjligt passar stilen inte alltid traditionella klockor. Kontrollera mått och design innan du köper.

Vad är skillnaden mellan Quick Release och QuickFit?

Quick Release-armband har en inbyggd fjäderstång med en utlösningsmekanism som gör det enkelt att ta av armbandet utan verktyg. QuickFit är Garmins eget system med en knappaktiverad frigöring på själva remmen. QuickFit finns vanligtvis på Garmin-klockor i den högre prisklassen, medan Quick Release är vanligare på billigare modeller.


Läs också

You order - your favorite payment option
Utforska våra betalningsalternativ och använd det som du föredrar.
The Ultimate Review of the OnePlus Watch 2R
En omfattande recension av OnePlus Watch 2R. Oavsett om du funderar på att köpa en och vill veta mer, eller om du bara är nyfiken, så hittar du allt du behöver här.